Stuur een e-mail Winkelwagen0
Peter Vermaat logo
wind, wolken en wind
langs akkers van verlangen
het woord komt te voet

Voorstellingen

NOG EENMAAL: Zomervoorstellingen Titus Brandsma 2022 in Friese Slappeterp

Voor de Passiespelen ga je naar Tegelen en voor Soldaat van Oranje naar Katwijk aan Zee. Maar voor Titus, held of heilige? kun je nog eenmaal in het dorpshuis van Skingen/Slappeterp terecht en wel op vrijdag en zaterdag in juli en augustus 2022.
Titus Brandsma is geboren in de omgeving van Bolsward. Veel heeft hij betekend voor Dokkum, als bedevaartsoord. Halverwege deze beide plaatsen liggen de dorpen Skingen en Slappeterp, in een landelijke omgeving, die nog sterk doet denken aan de tijd van Titus. Je kunt je bezoek aan de voorstelling combineren met enkele vakantiedagen in deze prachtige omgeving (zie onder het kopje maaltijd en overnachtingen).

Het gebeurt niet elke dag, dat een Friese boerenzoon heilig wordt verklaard. Het is de eerste keer na 2000 jaar! Niet iedereen zal weten, wat Titus Brandsma heeft bezield en hoe hij heeft geleefd. In een avondvullende theatervoorstelling met levensgrote poppen en muziek vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij, 80 jaar geleden, in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag.

Speeldata: Vrijdag en zaterdag in juli en augustus (Zie speellijst).
Locatie: TerpenTheater, in Dorpshuis Op Healwei, gelegen tussen Skingen en Slappeterp.
Aanvang: 20.30 uur.
De voorstelling duurt  tot ongeveer tot 22.00 uur. (Er is een kleine pauze).
De entreeprijs bedraagt € 15,=.
Kaarten kunnen worden gereserveerd via peter@petervermaat.nl of via het bestelformulier.
Reserveren wordt sterk aanbevolen. Daar we coronaveilig willen werken, is het aantal plaatsen beperkt.

Maaltijd en overnachting

Voorafgaande aan de voorstellingen van vrijdag 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus 2022 kan men aanschuiven aan de maaltijd die geserveerd wordt door de Minicamping en Theetuin van Slappeterp, een driegangendiner à € 17,50. Dit diner vindt doorgang bij deelname van minimaal 6 personen. Voor reservering van maaltijd en/of overnachting, ga naar https://www.minicampingslappeterp.nl/pagina/76/titus,-held-of-heilige-.html
Maaltijdreservering kan per e-mail: info@minicampingslappeterp.nl. Of telefonisch: 0518-451854 / Mobiel: 06-51275482 / 06-18468140.  Op dit adres kan men ook reserveren voor een overnachting op de camping.

Andere logiesmogelijkheden zijn:

Bed en Breakfast:: Esther van Alderwegen in Slappeterp (mail mieghimmel@hotmail.com:)
Huisje 1: https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/62249 
Huisje 2 met terras aan het water:
https://www.airbnb.nl/rooms/597021089823423686?adults=1&federated_search_id=46173484-a9ec-47cb-9f3b-56de721dbb26&source_impression_id=p3_1654196381_uxptTpTWCo8Taz3w&guests=1 

of B & B Buitengewoon in Skingen (zie: www.buitengewoonskingen.nl).

of overnachten te midden van de velden, in Slappeterp, waar twee nieuwe,
luxe en compleet ingerichte vakantiewoningen staan: de noazem en de non.
De website daarvoor is in ontwikkeling. Contact: Janneke van der Wal,
06 5230 4244, of e-mail: javanderwal@outlook.com.

Overige voorstellingen

Eind jaren zestig van de vorige eeuw begon Peter Vermaat theatervoorstellingen te maken. Aanvankelijk met anderen. Voorstellingen waarin de mime en de nar twee belangrijke elementen waren. In 1977 startte hij zijn eigen theater onder het motto: ‘Een verteller roept de aandacht. Bijgestaan door poppen en maskers vertelt hij zijn verhalen.’

In de loop van de tijd heeft hij verschillende voorstellingen gemaakt, onder andere over het bijbelse Exodus- en Scheppingsverhaal, over Johannes van het Kruis, Franciscus van Assisi, het Gilgamesj-epos, Indiaanse scheppingsmythen en Boeddhistische legenden. Op dit moment speelt hij de volgende voorstellingen: